Prekės

Šalto spaudimo linų sėmenų aliejus

Sėmenų aliejus gaunamas iš prinokusių linų sėklų šaltojo spaudimo būdu, be žalingo šviesos, deguonies ir aukštos temperatūros poveikio. Šalto spaudimo aliejuje yra išsaugomos visos biologiškai vertingos medžiagos. Tai nepakeičiamos polinesočiosios riebalų rūgštys (ω-3 ir ω-6), kurių yra 2 kartus daugiau nei žuvų riebaluose, vitaminai, fermentai, fosfolipidai, fitosteroliai, natūralūs antioksidantai, skaidulinės ir mineralinės medžiagos bei kiti biologiškai aktyvūs komponentai. Šaltai spaustas sėmenų aliejus yra labai vertinamas kaip gydomasis dietinis produktas: stimuliuoja virškinamojo trakto veiklą, mažina cholesterolio kiekį, saugo nuo širdies ligų ir kontroliuoja aukštą kraujo spaudimą, juo taipogi gydoma tuberkuliozė, chroniškas kolitas, artritas, radikulitas, odos įtrūkimai. Aliejus sumažina menopauzės simptomus, menstruacijų spazmus. Šis aliejus netinka kepimui, jį rekomenduojama vartoti kaip priedą, ruošiant salotas, sriubas, troškintas daržoves ir t.t. Šalto spaudimo aliejus greitai oksiduojasi ir turi būti laikomas šaltai bei sandariai uždarytas buteliuose. Aliejus, priklausomai nuo laikymo sąlygų, privalo būti sunaudotas per 3-5 sav. (laikant šaltai iki +25o C, šaldytuve) arba per metus (laikant šaldymo kameroje iki -18o C). Aliejų patariama gerti ryte, nevalgiu ir negėrus, likus 10 min iki pusryčių, po 1-2 arbatinius šaukštelius. 

Linų sėklos

Kad organizmas linų sėmenų sėklas pasisavintų geriausiai, reiktų jas sumalti. Paprasčiausias būdas valgyti linų sėmenis, tai jas sumalti su kavamale, užpilti nekarštu vandeniu, palaukti, kol išbrinks ir valgyti kaip košę. Taip organizmas geriausiai pasisavins visas svarbias medžiagas. Taip pat galima pabarstyti ant salotų ar ant košių. Linų sėmenų sėklos vaidina svarbų vaidmenį viso virškinimo procese. Juose esančios medžiagos apsaugo skrandį ir žarnyną nuo sudirginimo, slopina žarnyno uždegimus, mažina skrandžio sulčių rūgštingumą, taip pat padeda žarnyne ir skrandyje esantiems audiniams regeneruotis bei nepriekaištingai funkcionuoti. Linai – tai ne tik vaistas, bet ir itin gera kosmetinė priemonė: naudojant ar vartojant linų sėmenų produktus, plaukai greičiau auga, tampa žvilgantys, stiprūs, o oda – švelni ir skaisti.

Kanapių aliejus gaunamas iš prinokusių kanapių sėklų šaltojo spaudimo būdu. Kanapių aliejus turi net 4 kartus daugiau  polinesočiųjų riebalų rūgščių (ω-3 ir ω-6) nei žuvų taukai. Kanapių sėklų aliejus suteikia pakankamą antioksidantų (vitamino E), karotino (pirmtakas vitamino A), fitosterolių, fosfolipidų ir mineralų skaičių , įskaitant kalcio, magnio, sieros, kalio, fosforo, kartu su nedideliais kiekias geležies ir cinko. Aliejų patariama naudoti kasdien prieš maistą po 1-2 arbatinius šaukštelius. Po atidarymo patariama aliejų suvartoti per 2-3 mėnesius – taip įsisavinant naudingąsias medžiagas. Kaitinamas aukštesnėje temperatūroje nei 70 C, praranda savo gerąsias savybes. Aliejų laikyti šaldytuve, arba tamsioje vietoje. Tai puikus priedas pagardinti ir praturtinti maistingomis medžiagomis: salotas, trintas sriubas, košes, vaisių ar daržovių sultis, padažus. 

Kanapių sėklos yra laikomos puikiu supermaistu, jas ypač vertina vegetarai, veganai ir žaliavalgiai. Jose esančios dietinės skaidulos gerina virškinimą, valo organizmą ir greitina medžiagų apykaitą. Kanapių sėklų sudėtyje esantis fitolis pasižymi antioksidantinėmis savybėmis ir užkerta kelią vėžiniams susirgimams. Riebalų rūgštys, esančios aliejuje, maitina ir drėkina, apsaugo nuo psoriazės, egzemos ir spuogų, tinka visokio tipo odai. Kanapių sėklas rekomenduojama vartoti, kai vargina vidurių užkietėjimas ir pilvo pūtimas. Kanapių sėklose nėra glitimo, jos puikiai tinka gliutenui alergiškiems žmonėms, o sėklose esantys baltymai lengvai virškinami. Šiomis sėklomis, kaip ir kanapių aliejumi, galima paskaninti mėgstamus patiekalus: salotas, troškinius, sausus pusryčius, sriubas ar kitus patiekalus. Kanapių sėklas taip pat galima daiginti, iš jų gaminti pieną, sumalti į miltus.

Rapsų aliejus pasižymi geromis savybėmis, nes: turi mažiau sočiųjų riebalų rūgščių nei kiti aliejai; savo sudėtyje turi daug vit. E, kuris veikia kaip natūralus antioksidantas; turtingas mononesočiosiomis ir polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, kurios apsaugo nuo širdies, kraujagyslių, nervinių sistemų ligų; tinkamas kepimui aukštoje temperatūroje, nes smilkimo temperatūra, kuomet riebalai skyla į glicerolį ir riebalų rūgštis yra 200 °C; turi sterolių, kurie mažina blogojo cholesterolio kiekį, kuris kemša kraujagysles.

Sukurta su „Mozello“ - lengviausia svetainių kūrimo priemone.

 .